Sociale media zijn er om de leuke momenten van je leven te delen, denk jij. Want: je maakt je eigen geluk, en als dat je niet lukt, fake je je eigen geluk. Social media heeft steeds meer invloed op hoe we kijken naar onszelf en onze levens. Het lijkt wel eens alsof ons leven een aaneenschakeling van leuke momenten moet zijn. En alsof we dat de hele tijd aan anderen moeten bewijzen: een soort constante honger naar aandacht en bevestiging. En likes, steeds die likes…

Je moet van alles en dat moet ook op social media. Zeker als je onder de dertig bent, herken je dat. Is het misschien de druk die er rust op onze generatie van presteren, targets halen en personal branding? En dat je voortdurend connected moet zijn? Persoonlijk werkt dat af en toe behoorlijk op mijn zenuwen, de information overload van alle social media om me heen. Tijd voor een paar tips om te ontstressen van sociale media.

#lekkerrustig
Post soms expres niets. Gebeurt er iets in de politiek? En weet je toevallig dat je volgers als aasgieren met hun klauwen in de aanslag op het toetsenbord wachten om jouw visie te liken/becommentariëren? Hou hem, gewoon puur egoïstisch, eens voor jezelf. Dat maakt je super-interessant. Nu moeten je volgers zelf nadenken zonder jouw mening die ze anders klakkeloos hadden kunnen liken. Ha, dat zal ze leren.

En het scheelt je echt stress. Mocht er zich een discussie ontspinnen onder jouw gedeelde artikel (over waarom geitenwollenmuesli beter is dan aardoliemuesli), dan hoef je niet te anticiperen op het feit dat jij altijd het laatste (bijdehantere) woord moet hebben.

Dit geldt trouwens ook voor andere situaties. Denk je bij jezelf: ‘Zal ik dit romantische moment dat ik met mijn #mannetje op de #bank aan het #genieten ben van ‘Boer Zoekt Vrouw’ met al mijn volgelingen delen?’ Nee, joh, doe niet zo eng origineel.
Kortom: het is juist goed als je je volgers af en toe in het ongewisse laat over jouw doen en laten. Plaats hoogstens twee, drie keer in de week iets als het echt relevant is. Kwaliteit boven kwantiteit.

Social detox
Vind een goede balans tussen je social media activiteiten en het echte leven. Betrap je jezelf erop dat je alweer gedachteloos op je telefoon zit te scrollen terwijl je alleen maar wilde kijken hoe laat het is? Of heb je gewoon spierpijn in je duim van het liken? Social media kan je heus wel goede dingen opleveren. Je kunt erdoor in contact komen met interessante mensen, je kunt er spullen op verkopen en zelfs je nieuwe huis vinden. Maar een beetje doelloos scrollen, nee, dat levert je hoogstens pijn in je nek op.

Herken je jezelf hier nou in? Probeer dan eens of je zonder kunt. Neem een week vrij van Facebook. Even geen verspilde tijd meer en tags onder artikelen over geitenwollenmuesli en zo.

Of doe eens gek en laat je telefoon thuis als je ergens heen gaat. Dan pas kom je erachter hoe vaak je er eigenlijk op kijkt. En dat dat helemaal niet nodig is (koop gewoon een horloge).

Of doe eens gek en laat je telefoon thuis als je ergens heen gaat. Dan pas kom je erachter hoe vaak je er eigenlijk op kijkt. En dat dat helemaal niet nodig is (koop gewoon een horloge).
– Joni

Zoek ook een offline hobby
Hoe je het ook wendt of keert, social media blijft nou eenmaal onderdeel van ons leven. Maar laat het niet je leven overnemen. Het geeft bijvoorbeeld niet als je niet meteen 200 likes krijgt voor je nieuwe profielfoto. Misschien heb je hem gewoon op een onhandig tijdstip gewijzigd (dat had je in de statistieken kunnen zien, sukkel). Het maakt je niet meteen tot een slechter mens.

Zoek ook een andere hobby als afleiding. Een boek lezen bijvoorbeeld, skaten, snowboardyoga, neem verkering of doe iets met je haar. De echte wereld is boeiender dan de wereld door het venster van je telefoon. Ga eens echt koffie drinken in plaats van luisteren naar je ‘Coffee House’ playlist. Bestel eens een goeie cappuccino zonder er meteen een Instagramfoto van te maken. Tenzij er eenhoorn-latte-art op zit. Dan heb je mijn toestemming ;-).

Wil je weten hoeveel tijd dit jou kost en wat het oplevert voor jouw organisatie? Download hier de whitepaper met de informatie over ROI.


Joni De Groot
Geschreven door : Joni De Groot
Designer Ontwerpt en illustreert, schrijft en redigeert, maakt plaatjes bij praatjes en andersom.
Wat bieden we aan?
Onze ervaring

Cases

Blog

Social wall

Hoe doen wij dat?
Onze duurzame aanpak

Social shift

Social media services

Wie zijn wij?
Onze social media kanalen

Neem contact met ons op!
Apostle HQ

Raadhuislaan 2A
5341 GM Oss
info@apostle.nl
085-8769435

Bekijk hier ons privacybeleid.

© 2018 Apostle B.V. KvK-nummer: 57449104 Btw-nummer: NL852584362B01